ehl daylight consulting

 

Independent Daylight Consultant, Ecole Hoteliere Development Board & LIPID Lab

The schematic master plan proposed by the design team was composed of five multi-story housing blocks and a connecting single-story building referred to as ‘the link’.  In assessing the performance of natural light within this design, we discovered that illuminance levels did not meet desirable thresholds within the link due to large distances between the glass façade and/or atriums and main circulation corridors.  After discussing with members of the design team, we proposed options that would introduce daylight through smaller, more frequent roof openings which would provide daylight to the interior during daylight hours and artificial to the green roof above at night.  To encourage daylight deeper within the space and induce dynamic temporal effects, light colored and reflective finishes were proposed for the interior of skylight wells with a perforated drop mesh ceiling below to create a kind of atmospheric cloud-like effect.  Students traveling through the link will be confronted by an ethereal environment that is undergoing a constant flux in sunpatch location and sky hue.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s